Welkom op Aquariumwereld!
Het Aquariumwereld forum is vanaf nu alleen toegankelijk voor leden.
Wil je gezellig meekletsen over aquaria, terraria, paludaria of andere dieren? Registreer je dan hier.

  Anatome Helena

  Deel
  avatar
  Devilduckie
  Bijtje
  Bijtje

  Music
  Vrouw Stier Draak
  Aantal berichten : 968
  Geregistreerd op : 23-06-09
  Leeftijd : 30
  Land :
  Punten : 1055
  Reputatie : 24

  Anatome Helena

  Bericht van Devilduckie op wo 22 sep 2010, 20:05
  Bron: Eigen foto en Jefftrack

  Wetenschappelijke naam: Anatome Helena.
  Nederlandse naam: Slaketende slak, ook wel Assasin Snail.
  Familie: De Anatome Helena behoort tot de familie Buccinidea Rafinesque en is in 1847 tot de Anatome Helena bestempeld.
  Herkomst: Zuid-oost Azië.
  Lengte: Maximaal 2 tot 3 cm groot.
  Minimale Aquariumlengte: Kan in alle formaten aquaria geplaatst worden. Wel wordt geadviseerd 1 slak per 10 liter water te houden.
  Waterwaarden: Kan zowel in hard als in zacht water gehouden worden. Echter wordt de schelp in hard water mooier.
  Temperatuur: 20 tot 30 graden Celcius.

  Beschrijving:
  De slak heeft een druppelvormig gedraaid huisje met groeven. Het is een dikke schelp die bruin/beige/gelig van kleur is. Er zijn verschillende kleurvariaties mogelijk; ze kunnen uni gekleurd zijn, of hebben bruine zijdelinkse strepen. Het huisje heeft ongeveer 6 draaiingen, hoe ouder en groter de slak, hoe meer draaiingen ze hebben. Het lichaampje is beige van kleur met grijze spikkels. Het meest opvallende van deze slak is een soort van klein slurfje wat er aan de voorkant uitsteekt. In plaats van een rasp (Radula) zoals bij de meeste slakken, hebben ze een zuigmond. Met deze mond kunnen ze de andere slakkenhuisjes uitzuigen. Het is een erg actieve slak. Hij graaft zich in, waarbij het slurfje net boven het zand uitsteekt, wachtend op een prooi. Zodra er een andere slak in de buurt komt, kruipt hij uit het zand en zet de slurf tegen de opening van het slakkenhuisje, waarna hij de slak eruit zuigt. Vaak blijven alleen de lege slakkenhuisjes over. Als er geen andere slakken meer aanwezig zijn, voedt de slak zich met afgestorven plantendelen, algen en overtollig visvoer. Ze laten je gezonde planten dus met rust. De Anatome Helena plant zich alleen voort als ze slakken te eten krijgt. Zijn de slakken op, dan gaan ze over op regulier voer en stopt de kweek. De Anatome Helena legt ongeveer 1 eitje per 10 dagen die hij onder water afzet. Het zijn vierkante doorzichtige pakketjes met in elk pakketje een soort gelig stipje. Deze eitjes komen na ongeveer een maand uit. Ze eten hun eigen eieren en jongen niet op, maar deze kunnen natuurlijk wel door andere aquariumbewoners worden opgegeten. De slak kan solitair in je aquarium leven, maar ze zijn liever met 2 of meer. Ze kunnen 2 tot 5 jaar oud worden.

  Eigen ervaring:
  Zelf heb ik 5 stuks in een 54 liter aquarium zitten. Toen ik ze pas een dag had waren er her en der in mijn aquarium al eitjes te vinden. En dan zeggen ze dat ze maar 1 eitje per 10 dagen leggen ongeveer, nou na een week had ik al meer dan 20 eitjes gespot en ik ga er niet van uit dat ik allemaal vrouwtjes heb. Het is dus mogelijk als je via iemand slakjes krijgt of koopt, dat je een bevruchte slak krijgt. De vrouwtjes kunnen het sperma van een mannelijke slak opslaan en bewaren. Je bent dus minstens 2 stuks nodig, een mannetje en een vrouwtje, om ze te kunnen laten voortplanten.

   Het is nu do 13 dec 2018, 11:42