Welkom op Aquariumwereld!
Het Aquariumwereld forum is vanaf nu alleen toegankelijk voor leden.
Wil je gezellig meekletsen over aquaria, terraria, paludaria of andere dieren? Registreer je dan hier.

  Neocaridina heteropoda sinensis var. red

  Deel
  avatar
  Aggie
  Beheerster
  Beheerster

  Angel
  Vrouw Stier Rat
  Aantal berichten : 4836
  Geregistreerd op : 08-11-08
  Leeftijd : 34
  Land :
  Punten : 4787
  Reputatie : 26

  Neocaridina heteropoda sinensis var. red

  Bericht van Aggie op di 17 feb 2009, 01:43


  www.akvaforum.no

  Wetenschappelijke naam: Neocaridina heteropoda sinensis var. red
  Nederlandse naam: Vuurgarnaal
  Familie: Neocaridina
  Herkomst: Taiwan
  Lengte: 3 cm
  Minimale Aquariumlengte: vanaf 15 liter
  Waterwaarden:
  Temperatuur: 15 - 28°C
  GH: 5 - 10
  PH: 6 – 8,5

  Beschrijving:
  Dit is een leuk beginnersgarnaaltje, wat niet al te veel eisen stelt aan zijn omgeving. Wel dat het water ten alle tijden nitrietvrij is.
  Het verschil tussen de man en de vrouw bij een vuurgarnaal is dat de vrouw groter is, kleurrijker en een geel vlekje heeft in de nek. In het aquarium moet vooral veel mos liggen, zoals javamos, christmasmos en zelfs mosbollen vinden ze geweldig. Ze houden ook van wat gedempt licht, dus drijfplantjes zijn ook nodig. Ze zijn vreedzaam naar andere bewoners en ook best schuw. Daarom moet je ze ook met minimaal 10 houden.
  Schrik overigens niet als je een witte schild ziet liggen. Dit is een velletje van een garnaal en deze is niet dood, maar is vervelt. Door het vervellen groeien ze. Met het water verversen mag zelfs het water wat kouder zijn dan het aquariumwater, dit stimuleert het vervellen. Ze kunnen ongeveer 1,5 á 2 jaar oud worden.

  Voeding:
  Ze eten van alles, dode bladeren, droogvoer, diepvriesvoer, groenten, dode visjes ruimen ze op en ze eten algen. Ook hun eigen vel die ze afgeworpen hebben eten ze weer op, hier zitten belangrijke voedingstoffen in dus verwijder deze vellen nooit.

  De Kweek:
  Het kweken van vuurgarnalen gaat eigenlijk vanzelf, zet mannen en vrouwen bij elkaar en het komt vanzelf wel goed. Wel uitkijken als je ze met andere soorten zet dat ze daar niet mee kruizen of dat de andere soort niet in verdrukking komt. De eitjes zijn geel en tegen de tijd dat ze uitkomen worden ze groen. Nadat ze uit zijn gekomen (28 dagen) zijn het eigenlijk hele kleine minigarnaaltjes en maken het larvenstadium niet mee. En de babygarnaaltjes eten gelijk van alles mee met de ouders, dus extra bijvoeren is niet nodig.

  Eigen ervaring:
  Ik heb zelf nu 2 jaar vuurgarnalen en heb 2x nieuw bloed bij gezet, zodat ze mooi qua kleur blijven. Al ben ik er nu een beetje achter dat het waarschijnlijk niet komt door het kweken met de eerste 10 dezelfde garnalen. Ik vind het een leuk garnaaltje dat eigenlijk bijna altijd zwanger is. Ik zie met regelmaat vrouwen met eitjes en dan later zie ik hele kleine garnaaltjes. De garnalen zitten in een grote bak en in een kleinere bak en er zitten vissen bij. Toch als je zorgt voor voldoende schuilruimte zal je verbazen hoeveel garnalen je toch nog overhoudt. Wel raad ik zelf aan niet al te grote vissen of zelfs agressieve vissen zoals Betta’s erbij te zetten. Dit kan echt je garnalenpopulatie kosten en dat is zonde.

   Het is nu do 13 dec 2018, 11:18